Miksi Etelä-Amerikan retkipolut ovat keskimäärin niin ruuhkaiset? Vastaus karttojen alla.

Reissun 1.1.-4.2.2012 alku- ja loppupaikka.

1328555149_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kaikki patikointipaikat.

1328555178_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kartasta ilmenee syy. Pohjoisen pallonpuoliskon patikoijat ahtautuvat talvea pakoon lopulta hyvin vähiin paikkoihin: Etelä-Amerikan kapean eteläkärjen lisäksi on vain Uusi Seelanti -- sekin tammi-helmikuussa ruuhkainen.

Linkit kirjoittamiini pääretkiartikkeleihin:

  • Puerto Montt (Chile)
  • Puyehue volcano (Anticura, Puyehue national park, Chile)
  • Osorno volcano (Petrohue, Vicente Perez Rozales national park, Chile)
  • Chepu (Chiloe national park, Chile, jossa en tosin käynyt)
  • Villarrica volcano (Pucon, Villarrica national park, Chile)
  • Bariloche (Nahuel Huapi national park, Argentiina)
  • El Chalten (Los Glaciars national park, Argentiina)
  • El Calafate (Los Glaciares national park, Argentiina, linkki vie Perito Morenon jäätikölle, jossa kävin 2010)
  • Torres del Paine (Torres del Paine national park, Chile)
  • Ushuaia (Tierra del Fuego national park, Argentiina)

Yhteensä kävelin kansallispuistoissa 310 km, nousuja kertyi reilut 11000 metriä, maasto/telttaöitä 20.

Kaikkialla voi tehdä myös päiväretkiä, joskin Villarricalla, Nahuel Huapilla ja Torres del Painella jää tällä tavoin paljon näkemättä (Torres del Painella voi tosin nukkua hotellimaisissa oloissa kansallispuiston sisällä).

Maasto on Suomeen verrattuna useimmissa paikoissa rutikuivaa, jolloin kasvillisuutta (metsää) on vain purojen lähettyvillä tai maaston painanteissa. Suomen kaltaista vehreyttä näin vain Ushuaiassa -- tosin saattaa sellaista olla myös Villarrican ympäristössä, jos Chilen kesä ei olisi niin kuiva kuin nyt.

Kulttuurisena kokemuksena jäi kiehtomaan kivikautisten yamanoiden alkeellinen elämänmuoto, jonka perinne kuoli Ushuaiasta ja Isla Navarinolta 100 vuotta sitten = retkeilyä ilman vaatteita kylmissä oloissa. Olisiko yhä mahdollista? Miksipä ei, vaatii vain kokeilua? Ensin pitää hankkia tarpeeksi paksua rasvaa. Lähtisi Lappiin nakuna vaeltamaan (rasvaus on parempi tehdä vasta maastossa). Sateista ei tarvitsisi välittää eikä vaatteita kantaa (nahankappaleita sovittelisi rasvan päälle kovalla tuulella). Teltta olisi ehkä tarpeen? Tai nukkuisi ulkosalla rasvan ja nahkapalojen toimiessa makuupussina?

Retkipaikoista jäi eniten kutkuttamaan Ushuaian ympäristö, jossa tein vain 2 päivän retken. Muita kohteita sieltä löytyy mm. Beaglensalmen eteläpuolelta Isla Navarinolta, joka kuuluu Chilelle. Jos joskus tulee tilaisuus käydä näillä kulmilla uudestaan, sinne menen 2-3 viikoksi.