Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan Melottuja jokia, jonka kirjoitin alun perin Avokanoottiyhdistyksen foorumille, mutta koska se on vain jäsenille, kopio tänne on paikallaan. Linkki Aurejärven virtaamatietoon on tässä.

* * *

(Kirjoitettu 9.5.2010:) Katsastin kolmen Kurun eräkoululaisen (Tuomas, Auli, Aleksi) kanssa 7.-8.5.2010 Aurejoen, joka sijaitsee Tampereelta 70 km pohjoisluoteeseen. Kaksi kanoottia saatiin koululta, materiaali polyeteeni (ämpärimuovi), jossa alumiiniputket vahvisteina. Ilmasäkkejä emme käyttäneet tai saaneet käyttöön -- niinpä päätimme jättää riskit ottamatta ja kiertää vaikeat kosket. Penkit olivat liukasta muovia, josta syystä Auli putosi joissakin koskissa penkiltä (kuva alla).

aurejoki_20100507-08_720.jpg

Lähtö tapahtui Parkano-Kuru tien sillalta (Aurejärven alta) ja lopetus 35 km myöhemmin Heittolanlahden uimarannalla (heti oikealla, kun joki laskee Kyrösjärveen). Väliin mahtui joki- ja järvimelontaa sekä koskia, mikä ei ole ihme, kun joki putoaa 70 metriä. Melontasuunnittelun apuna käytimme Pirkanmaan ympäristökeskuksen laatimaa Aurejoen reittikuvausta.

Joen kouluaminen oli hidasta. Paikallisasukkailta kuulimme, että joki on ennallistettu, mikä tarkoittaa, että (kalastuksen takia) koskiin on vieritelty takaisin ne kivet, jotka tukinuiton takia oli aiemmin kerätty pois. Melojan kannalta moni vanha ykkösen koski on nyt II+. Aikaa retkeen kului pe 3h + la 11h = 14 tuntia. Keskivauhdiksi saan 2,5 km/h sisältäen koskien etukäteistarkastukset ja ohikannot sekä lauantain ateriatauon.

Ajankäytön takia muutamia hankaliakin koskia laskettiin. Jos ei kaksikkona päässyt, minä ja Tuomas laskimme kosket soolona (Tuomas polvillaan pohjalla, minä tynnyrillä ratsastaen kuten ylläolevasta kuvasta näkyy). Koskien ohi kannettiin laskujeni mukaan yhteensä 1,8 km matka (Tuomaksella vähemmän, kun laski vahingossa vauhdikkaan Poltinkosken loppuun kiviä kolistellen, minä en uskaltanut).

Jokien/erämaan peruslinnut opiskeltiin ulkonäöstä ja äänistä, rantasipi, metsäviklo, telkkä, laulujoutsen, punakylkirastas. Lisäksi pikkukuoveja oli paljon ja aivan lopussa kuoveja.

Rankka reissu, mutta antoisa. Tämä oli kaikille uusi joki.

PS. Tuomaksen kuvaama ja youtubeen lataama video tässä, jossa minä (takana) ja Aleksi (edessä) ohittelemme kiviä Käkelänkoskessa. Parityöskentely pelaa kivasti.

PPS. Kurun ympäristössä on muitakin pieniä jokia: Haukkajärveltä alkava Haukkajoki (laskin 2003), Liesijärveltä alkava Liesijoki-Sipsiönjoki (27.-28.5.2006), Parkanon läpi virtaava Viinikkajoki-Vääräjoki (2.-3.6.2007), Keihäsjoki (ei tuttu). Keväällä noita voi tutkia, kunhan varaa aikaa tuplasti sen minkä helpommilla ja selkeämmillä kevätjoilla.

* * *

Jälkikirjoitus 30.5.2010: Yllä oleva tarina perustuu Aurejärven lähtövirtaamaan 3 m3/s (mittauspiste Aurejärvi).