Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan Melottuja jokia, jonka kirjoitin alun perin Avokanoottiyhdistyksen foorumille, mutta koska se on vain jäsenille, kopio tänne on paikallaan. Linkki Mankinjoen virtaamiin tässä.

* * *

(Kirjoitettu 19.4.2010:) Tuli koluttua tulviva Brobackanjoki-Mankinjoki Nuuksion Pitkäjärveltä merelle lauantaina 17.4.2010 kumppanina vanha melontakaveri Mika. Joen pituus on 15,5 km. Nuuksion Pitkäjärvi oli jäässä lukuunottamatta sen eteläpäätä, jota siihen virtaava Sahaoja pitää avoimena.

Mankinjoki_20100417_720.jpg

Vaikka virta auttaa, vauhti joella ei kasva suureksi, koska melonta on usein pujottelua puiden ja risukoiden väleistä ja ympäri tai liian matalien siltojen yli raahausta.

Nuuksion Pitkäjärvi - Gumbölen vesilaitos: 6 km helppoa melontaa, jossa 4 km jokea, 2 km järviä (4 järveä), vaihtelevia maisemia, Turun moottoritien alitus, maaseutua, erämaatakin. Kanootista joutuu nousemaan 3-4 kertaa, kun tulvalla kanootti ei mahdu sillan alta. Viimeiseen järveen eli Dämmaniin virtaava pieni jokipätkä loppuu Stampforsen-koskeen, jonka laskin.

Gumbölen vesilaitoksen ohi: 300 metrin kärräys vasenta rantaa tietä pitkin ja sitten oikealle vesilaitoksen pihalle, jonka sillalta eteenpäin.

Gumbölen vesilaitos - Mynttiläntie: 4,25 km pätkä Gumbölen golfkentällä oli tulvalla melottavissa, mutta kanootista on noustava usein, koska siltojen alta ei mahdu. Golfkausi ei ollut alkanut.

Mynttiläntie - Kuninkaankartanontie: 1,25 km pätkä sisältää erämaisen luonnonsuojelualueen, jossa vesi virtaa koskena. Kaatuneiden puiden takia raahasimme lumisessa metsässä 300 metriä kosken ohi ja meloimme rauhallisemmat paikat.

Kuninkaankartanontie - meri: 3,5 km pätkän alussa Brobackanjokeen liittyy lännestä Mankinjoki, jonka nimisenä hiukan leventynyt virta jatkaa mereen. Helppo melottava, kun tulvavesi riittää.

* * *

Jälkikirjoitus 30.5.2010: Yllä oleva tarina perustuu virtaamaan 12 m3/s (mittauspiste Mankinjoki). Meloin Brobackanjoen alun Gumbölen vesilaitokselle (6 km) 22.5.2010 ystäväni Tuijan kanssa, kun virtaama oli 2 m3/s. Kiva pätkä, maasto viheriöi, vesi riitti yhä. Kaikkien siltojen ali mahtui, tosin nyt esteinä olivat Brobackanjoessa 2 kaatunutta puuta, joiden ohitus vaati nousun kanootista. Suosittelen tätä vaihtelevaa 6 km pätkää, kunhan virtaama on yli 2 m3/s.